Медиен център

По-долу можете да прочетете най-актуалната информация и прессъобщения.

Последни новини

"И ние можем"

Фотоизложба на млади хора с интелектуални затруднения 30/03/2017

„Родители в действие“ и Лумос, откриват фотоизложба във фоайето на читалище „Искра – 1860“ гр. Казанлък , която е вдъхновена от желанието на младите хора с увреждания да работят, да имат доходи, да са независими и полезни за другите. „Вярвам, че с малко подкрепа всеки има какво да даде на света и да е полезен с труда си.“ - убедена е Теодора, на 18 години, която вече осъществява мечтата си да учи социален мениджмънт.

Събитието ще се проведе на 3 април 2017 г. от 18.00 часа. На откриването ще присъства г-жа Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, Гинка Щерева, омбудсман на Казанлък и Бисер Спиров, директор на Лумос за България, както и младежи от групата за детско и младежко участие на Лумос. Кампанията стартира миналата година по повод Международния ден на хората с увреждания във Варна, като тази година изложбата ще посети Казанлък и София и ще се върне отново във Варна, за да постави още веднъж въпроса за правото на младежите със затруднения в трудоспособна възраст на трудова реализация и пълноценно включване в обществото. „Аз творя, шия и рисувам. Работих. Вече знам, че мога. Дайте ми възможност да продължа.“ - призовава Цветелин, 22 години, който въпреки интелектуалното си затруднение вече е имал успешен опит да работи срещи заплащане.

Един от младите хора, част от изложбата, е Михаела Иванова от гр. Казанлък, която сега работи за Лумос. „Тази изложба нагледно показва знанията, уменията, и възможностите ни. Ако ни се отдели малко внимание, малко търпене ние ще отговорим с нашето трудолюбие, с нашето голямо желание, с нашия ентусиазъм и с нашата честност.“ - споделя Михаела и продължава: „Знам, че всички сте изпитвали чувството, когато някой ви е повярвал, когато са ви приели на работа. И НИЕ МОЖЕМ. Да си изкарваме хляба, за да ни е сладък и да сме независими“.

На откриването на изложбата ще бъде прожектиран и кратък филм „Михаела – когато мечтите се сбъдват“, който можете да видите в раздела филми.

Изложбата представя на вниманието на обществеността 15 младежи със специални нужди и техните таланти. Изложените картини ще останат в общината до 16 април 2017 г.

Кратко представяне на „Родители в действие“

Ние сме родителска група с визия за бъдещето на деца и младежи с интелектуални затруднения в област Варна от семейства и формална грижа. Ние разработваме модел за иновативна услуга, която да съчетава трудовата заетост, обучение и социално включване. Нашата визия е един ден във Варна децата и младежите със затруднения да бъдат приети във всички детски градини и училища и да имат избор и възможност, когато пораснат да бъдат полезни за обществото. Към момента по данни на Ресурсен център Варна има 742 деца на ресурсно подпомагане, от които само 21 са в професионалните гимназии, които могат да им дадат възможност да се реализират. Призоваваме общинските администрации на територията на областта да дискутират услугите заедно с децата и хората със затруднения и техните семейства, да се взима под внимание и мнението на бъдещите потребители. Задачите, които си поставяме са: да повишаваме осведомеността за основните потребности на всички деца и млади хора със затруднения - както живеещите в семействата си, така и тези от институциите и да насърчаваме други родители и заинтересовани страни на местно и национално равнище да се включват в съответните кампании, обучения и дейности.

explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×