Медиен център

По-долу можете да прочетете най-актуалната информация и прессъобщения.

Последни новини

25 години от падането на Берлинската стена

Знаете ли, че и днес над 3 500 деца живеят зад стените на институциите в България 10/11/2014
Падането на Берлинската стена преди 25 години се превръща в символ за края на тоталитаризма, който създава институциите за деца в този мащаб. Отбелязвайки годишнината, Лумос организира на 7 ноември 2014 г. от 11.00 часа в залата за временни експозиции на Музея за историята на София събитие, което да се опита да покаже мащаба на проблема, както и да генерира политическа воля темата за закриване на институциите да остане приоритет и за следващото правителство. На събитието ще присъстват представители на държавни институции, чеждестранни посолства, неправителствени организации, деца и родители. Събитието се организира с подкрепата на Столична община и е част от инициативата „25 години свободна България“ под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
 
„Аз съм живяла в такъв дом. Там децата нямат контакти с други хора, не са в учлище, нямат контакти с родителите си. Всяко дете се нуждае от родител, от свой дом и от контакти с различни хора и приятели. Домовете за деца са много тъмни и мрачни и трябва да се затворят. Това мислим ние.“ Михаела Иванова, млад човек с интелектуално затруднение, самозастъпник.
 
Събитието ще бъде открито от директора на Лумос, последвано от  с изказвания на Михаела Иванова, Британския посланик и младежи напуснали институции.
 
Въпреки усилията на няколко правителства и множество неправителствени организации и постигнатите до сега успехи, все още над 3 500 деца живеят зад стените на 103 институции. Научните данни недвусмислено показват, че отглеждането на деца в институционална среда вреди на тяхното развитие и намалява драстично шансовете им да реализират пълния си потенциал.[1]
 
„Предвиждаме по време на събитието да има инсталация, която да представя визуално мащаба на проблема, както и интерактивна част, по време на която всеки от присъстващите ще покаже ангажимента си към каузата. Надяваме се да съберем хората и институциите, от които зависи решаването на проблеми и децата  и родителите, за които често говорим, но рядко виждаме, защото само заедно можем да сложим край на тази вредна пректика“ Трендафил Меретев, директор, Лумос България.  
 
Лумос организира подобни събития и в Добрич и област Варна. Събитието в Добрич ще включва пускане на балони, на брой колкото децата в институции в добричка област. В Долни Чифлик събитието щеобърне внимание върху темата за включващото образование в местното училище.
 
За повече информация: Нела Вампорова, Връзки с обществеността и комуникации, Лумос България, Nela.Vamporova@lumos.org.uk, мобилен тел. 0888431251, тел. 02 851 16 84.
 
Това събитие е част от програмата на Лумос в подкрепа на българското правителство за изпълнение на стратегическия документ „Визия за деинституционализация”. Лумос работи също по редица програми за деинституционализация в Чешката република, Република Молдова и Украйна, както и осигурява консултации и обучения на други държави и международни агенции, например Европейската комисия – за да се помогне на децата да растат в семейство и да получават грижа от семеен тип.
 
 
[1] Georgette Mulheir et al (2012), The Equal Rights Review, Vol.9, Deinstitutionalisation- A Human Rights Priority for Children with Disabilities, available at: http://www.equalrightstrust.org/ertdocumentbank/err9_full.pdf (last accessed on 23 July 2013)
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×